Espoonlahden metroasema, Espoo

Länsimetron rakennuttama Espoonlahden metroasema sijoittuu kauppakeskus Lippulaivan yhteyteen Espoossa. Aseman yhteydessä on myös Espoonlahden bussiterminaali, joka otettiin käyttöön helmikuussa 2023.

Espoonlahden metroaseman yleistunnelmaan on haettu vaikutteita läheisen uimahallin väri-, valo- ja materiaalipaletista. Inlook oli mukana kohteen suunnitteluvaiheesta alkaen tiiviissä yhteistyössä arkkitehdin kanssa, ja lisäksi toimitti ja asensi kohteeseen seinäverhoukset sekä alakatot.

Näyttäviä ratkaisuja ja pieniä yksityiskohtia

Inlookin asennustyöt suoritettiin työvaiheista riippuen 3–6 asentajan voimin, ja asennusvaihe kesti noin vuoden ajan. Asennustyötä helpottivat varhaisessa vaiheessa kohteeseen asennetut kiskot, joita pitkin materiaalit ja työkalut kuljetettiin asema-alueelle. Asennustyön lisäksi urakan alussa ja matkan varrella Inlookilla tehtiin paljon suunnittelutyötä ja detaljikuvia, ja etsittiin ratkaisuja, joilla arkkitehdin visioista tehtiin totta.

Espoonlahden metroaseman alakatoissa käytettiin n. 2 000 m2 kiillotettua Inlook Shine -RST-kasettia sekä sileänä että rei’itettynä. Inlook Shine antaa vaikutelman nestemäisestä ja aaltoilevasta pinnasta, eikä vastaavaa ratkaisua ole toistaiseksi näin suuressa mittakaavassa toteutettu muualla Suomessa. Laituritasolla kasettien koko oli 1500×1500 mm ja muualla kohteessa 600×1800 mm.

Seinäverhoukset toteutettiin valkoisella 600×600 mm tiililaatalla, jonka menekki oli n. 2 000 m2. Lattia-, katto- ja seinäsaumat kohdistettiin tarkasti 4 mm välein sekä pysty- että vaakasuuntaan.

Alakatto- ja seinäverhoustuotteet hankittiin Inlookin avaintoimittajalta. Ennen tuotteiden lopullista tilaamista Inlook toteutti Herttoniemen toimitiloihinsa 1:1-mallit, jotka visualisoivat selkeästi halutun loppuratkaisun. Itse asennustyö alkoi aulojen ja liukuportaiden alueiden rungolla ja levytyksellä, mistä edettiin laituritasolle, ja viimeisenä pyramiditilataideteokseen.

Maan tasolle toteutettu alakaton pyramiditilataideteos on rakennettu ylösalaisen pyramidin muotoon, ja koostuu samoista RST-kaseteista kuin muukin alakatto. Pyramidin lisäksi Espoonlahdessa on paljon näyttäviä ja rakennusteknisesti haastavia yksityiskohtia, kuten taipuvia kasetteja liukuportaan myötäisessä kulmassa sekä saumattomia ulokkeita.

Kumppaniin voi luottaa

”Ei tällaisia hankkeita montaa tule elämässä vastaan”, kuvailee haastavia yksityiskohtia Inlookin työpäällikkö Samppa Mähönen.

Inlook loi hankkeeseen lisäarvoa toimimalla monialaisesti pääurakoitsijan ja hankekehittäjän kumppanina niin suunnittelu- kuin asennusvaiheessakin. Pitkän linjan kokemus ja osaaminen sekä pyrkimys aina parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen varmistivat niin hankkeen onnistumisen kuin laadukkaan ja katseenkestävän rakennuksen.

”Inlook tekee sen minkä lupaa. Asiakas voi aina luottaa siihen, että homma tulee tehtyä, ja juuri niin kuin se on suunniteltu. Meillä tehdään viimeiseen asti hyvää jälkeä”, kiteyttää Mähönen.

Rakennuttaja: Länsimetro Oy

Arkkitehti: ALA-Architects

Pääurakoitsija: SRV Rakennus Oy

Valmistumisvuosi: 2022