Muuntojoustava tulevaisuuden oppilaitos

Helsingin Myllypurossa sijaitseva Helsingin kielilukio muutti nykyiselle paikalleen uudisrakennuksen valmistuttua kesällä 2023. Koulun painotuksia ovat kielet ja kansainvälisyys, kulttuurien tuntemus, taiteet, kestävä kehitys ja tulevaisuuden taidot. Inlook toimitti ja asensi kohteeseen seinien ja alakaton akustiikkaverhoukset ja metallikasettikatot sekä alakattojen ja seinien puurimaverhoukset.

Helsingin uusi kielilukio tarjoaa avarat ja valoisat tilat liki tuhannelle opiskelijalle. Uudisrakennus korvaa kielilukion nykyiset tilat Itäkeskuksessa. Samassa rakennuksessa lukion kanssa toimii Helsingin aikuislukion Myllypuron toimipiste. Neljäkerroksinen yhteisöllinen rakennus pitää sisällään esimerkiksi joustavia opiskelutiloja, monitoimisalin, vehreän kattopihan ja kaupunkilaisille avoimia yhteiskäyttötiloja. Kielilukio on rakennettu pienelle ja vaativalle tontille Myllypuron metroaseman viereen, ja se muodostaa kampusalueen Metropolia-ammattikorkeakoulun ja rakenteilla olevan Stadin ammatti- ja aikuisopiston kanssa.

Hankkeen tavoitteena on ollut rakennuksen energiankulutuksen ja ympäristökuormituksen vähentäminen Helsingin hiilineutraalisuustavoitteiden mukaisesti. Sisätilat on suunniteltu monikäyttöisiksi ja helposti muunneltaviksi. Rakennuksessa hyödynnetään ajan hengen mukaisesti uusiutuvaa energiaa. Tilat lämpenevät pääosin ilmavesilämpöpumpulla, ja kiinteistön tarvitsemaa energiaa kerätään aurinkopaneeleilla.

 

Luottamus urakoitsijaan antaa mielenrauhaa

Inlookin asennustyöt kohteessa alkoivat kesällä 2022, ja parhaimmillaan tiimi koostui työnjohtajien lisäksi kuudesta alakattoasentajasta sekä kahdesta akustiikkaverhousasentajasta. Inlook oli kuitenkin hankkeessa mukana jo alkumetreiltä asti osallistumalla myös suunnitteluvaiheeseen. Tarkalla ja harkitulla ennakkosuunnittelulla Inlook takasi omalta osaltaan hankkeen sujuvuuden ja varmisti, että suuria yllätyksiä ei matkan varrella tullut. Helsingin kielilukio valmistui kolme kuukautta alkuperäistä aikataulua edellä.

”Ennakkoon tehty työ ja huolellinen suunnittelu edesauttoivat laadukasta lopputulosta. Suunnitteluvaiheessa asiakkaan työkuorma kevenee, kun sisärakennusurakoitsija on tiiviisti mukana. Meidän tehtävämme on lopulta taata asiakkaan sujuva hanke, ja sen vuoksi pyrimme myös joustamaan, jos siihen on tarvetta”, kuvailee Helsingin kielilukion seinäverhousasennuksista vastannut työnjohtaja Kimmo Kasanen.

Inlook toimitti kohteeseen INLOOK LINEAR WP -puurimaelementtejä, INLOOK LAY-IN -metallikasetteja ja tekstiilipintaisia akustisia INLOOK AWP SOFT -seinäpaneeleita sekä lisäksi villa- ja puukuitusementtikattoja. Erityisesti haastetta sisärakentamiseen toivat eri paksuiset ja kokoiset akustiikkaverhouselementit, joita oli useita erilaisia samalla seinällä. Tarkkuuden ja asentajien ammattitaidon ansiosta saumat jäivät siisteiksi ja lopputulos laadukkaaksi.

Puurimoista toteutettiin sekä alakattoja että pääportaikon ja liikuntasalin seinät. Haastavat muodot ja ratkaisut kysyivät asentajatiimiltä osaamista ja kokemusta. Ennakoimalla ja valmiita elementtejä tehtaalta tilaamalla nopeutettiin kuitenkin asennustyötä, kun elementtejä ei jouduttu työstämään työmaalla.

Alakattoasennusten ja puurimaverhousten työnjohtaja Samppa Mähönen kertoo: ”Aikataulut pitivät, kun hanketta edistettiin tiiviissä yhteistyössä muiden osapuolten kanssa. Hyvästä toimitusvarmuudesta ja ammattitaitoisesta tiimistä myös saimme kiitosta, ja hommasta selvittiin hyvin niin laadun kuin aikataulujenkin puolesta. Asiakas voi rauhassa keskittyä muihin työvaiheisiin, kun me hoidamme omat työmme sovitusti.”

Arkkitehti: Lahdelma & Mahlamäki arkkitehdit

Pääurakoitsija: SRV

Valmistumisvuosi: 2023