Uudelle Pasilan asemalle ja Triplan toimisto­torneille alakatot ja akustiikka­verhoukset

Uusi Pasilan asema kytkeytyy kiinteäksi osaksi Mall of Tripla -kauppakeskusta. Yksityisomisteinen asema toimii myös normaalina junaliikenneterminaalina. Aseman lisäksi asemakortteliin kuuluu kaksi toimistotornia. Rakennuspaikka eri liikennemuotojen keskeisessä pisteessä oli äärimmäisen vaativa toteuttajilleen.

Yksi toteuttajista oli Inlook Helsingin urakointi, joka huolehti kolmen eri kohteen alakattojen, seinäverhousten ja akustiikkapaneelien asennuksista. Kyseessä olivat Pasilan asemahalli sekä taivaita hipovan korkeiksi suunnitellut Itäinen ja Läntinen toimistotorni.

Asemahallin lasikaton alapuolella seinissä on akustiikkaratkaisuna käytetty Rockfon MONO järjestelmää. Samaa järjestelmää on käytetty myös Keskustakirjasto Oodin aaltoilevaksi muotoillussa sisäkatossa.

”Inlookille Tripla/Pasila-projekti on muutaman viimeisimmän vuoden aikana laajuudeltaan ehdottomasti TOP 3:n joukossa”, toteaa hankkeen työnjohtaja Otto Ung.

Ungin mukaan Inlook voitti projektin urakkakilpailun perusteella. Vahvuuksina Inlookilla oli mm. se, että yritys on kokenut jättiprojektien toteuttaja ja on myös aikaisemmin ollut mukana Pasilan vanhan aseman urakointitöissä 1990-luvun alussa.

Lippulaivatuotteiden joukossa projektissa käytettiin Rockfon Mono järjestelmää, jolla on erinomaiset akustiset ominaisuudet. Asennus tapahtui siten, että seinään asennettiin ensin 40-millinen Mono-villalevy, jonka jälkeen sen päälle ruiskutettiin Mono-pinnoitus.

”Inlook on Mono-tuotteiden valtuutettu urakoitsija, ja yrityksen asentajia on ollut tuotekehityksen pääkallopaikalla Belgiassa kouluttautumassa useamman päivän pituisissa jaksoissa”, Ung kertoo.

Kokonaisuudessaan projekti, josta Pasila-osio on jo luovutettu lokakuussa käyttöön, on sujunut mallikkaasti. Työmaaturvallisuus on ollut huippuluokkaa, mistä Otto Ung antaa erikoiskiitoksen asentajien tunnollisuudelle ja sille, että kiireisimmissäkään työrupeamissa ei hosuta eikä kiirehditä turhaan. Yhtään onnettomuutta ei ole tarvinnut järjestelmiin kirjata.

Haasteita on tosin matkan varrella ollut muutamia, mutta suomalaisella sisulla niistäkin on selvitty.

”Kun Pasilan asema otettiin käyttöön, toimistotornien urakointi oli meillä vielä kesken. Koska vilkkaan liikenne- ja kauppakeskuksen lähistöllä ei voi noin vain kuljetella massiivisia alakatto- tai akustiikkapaneelituotteita, työt tehtiin yöaikaan, jolloin oli rauhallisempaa”, Ung summaa.

Uusi Pasilan asema ja Triplan toimistotornit numeroina ja tuotteina

Pasilan asema:

  • 4 500 m² alumiiniritiläkattoja
  • 1 400 m² Rockfon Mono -akustiikkaverhousta seiniin
  • Valmistumispäivä: 17.10.2019

Toimistotornit:

  • Noin 35 000 m² alakattopinta-alaa
  • Alakatoissa ja seinäverhouksissa (4 800 m²) käytetty PARACEM-puukuitulevyjä
  • Riippuvissa akustiikkakatoissa käytetty mm. Rockfonin Baffle-ratkaisua, jossa paneelit kiinnitetään vaijereiden varaan tai suoraan T-liitokseen
  • Valmistumispäivä: 17.1.2020
  • Koko Pasila/toimistotornit-projektissa käytettiin 33 eri alakattotyyppiä
  • Asentajia noin 30, suurin osa Inlookin omaa väkeä, 5–10 alihankkijaa kiireisinä aikoina

Tilaaja: Helsingin kaupunki

Arkkitehti: SWECO

Pääurakoitsija: YIT Suomi Oyj

Teksti: Marja Berisa
Kuvat: Inlook