Savilahden kampus, Kuopio

Savon ammattiopiston Sakkyn rakennuttama Savilahden uusi kampus valmistui Kuopioon 2022. Se keskittää opiston Kuopion toiminnot yhteen toimipisteeseen ja takaa modernit oppimisympäristöt tuhansille opiskelijoille vuosikymmeniksi eteenpäin. Inlook toimitti ja asensi kohteeseen alakattoja, akustointiratkaisuja sekä järjestelmälasiseiniä.

Savilahden kampus koostuu kolmesta uudisrakennuksesta (Voima, Virta ja Valo) ja vuokralla olevasta KPY Novapoliksen rakennuksesta (Vire). Uudisrakennusten yhteenlaskettu pinta-ala on yhteensä 26 000 m2, ja niissä on erilaisia opetus- ja toimistotiloja sekä ravintolamaailma opetuskeittiöineen.

Savilahden kampuksella turvallisuus, terveellisyys ja kestävä tulevaisuus ovat avainsanoja. Tavoitteena on tarjota opiskelijoille, henkilökunnalle ja vieraille puhdasta sisäilmaa, runsaasti luonnonvaloa, toimivat ja nykyaikaiset tilat sekä viihtyisä oppimisympäristö. Avarissa ja avoimissa tiloissa huonekorkeus onkin vähintään neljä metriä ja paikoin sisäkatto ulottuu kymmenien metrien korkeuksiin. Ikkuna-alat ovat parhaimmillaan seinän kokoisia ja takaavat luonnonvalon esteettömän pääsyn sisätiloihin.

Yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana toteutettu rakentaminen käynnistyi syksyllä 2019. Inlook toimitti kohteeseen n. 11 000 m2 Ecophon-akustovillakattoja t-listoilla ja liimattuna, korroosiosuojattuja hygieniakattoja, Paracem-sementtipuukuitulevystä tehtyjä alakattoja, Puucomp-puuviilupintaisia levyjä, akustiikkalevyjä sekä korkean äänieristysluokan INLOOK GLAZY -järjestelmälasiseiniä ja INLOOK SLIDY 36 -liukulasiseiniä puusaranaovilla. Seinien akustointia suunniteltaessa Inlook oli mukana jo hankkeen alkumetreiltä lähtien.

Ympäristöystävällisiä valintoja pitkälle tulevaisuuteen

Uudisrakennuskokonaisuus täyttää Sisäilmayhdistys ry:n Terve Talo -kriteerit ja sille on haettu Joutsenmerkkiä. Joutsenmerkin kriteerit huomioivat rakennuksen koko elinkaaren. Rakennusajan vaatimuksina ovat muun muassa materiaalien jäljitettävyys ja vähäpäästöisyys, rakennusjätteiden kierrätysmahdollisuus sekä tarkka laadunhallinta ja raportointi. Savon ammattiopisto onkin edelläkävijä Joutsenmerkki-rakentamisessa; ammattiopiston Iisalmen kampus sai Joutsenmerkin ensimmäisenä oppilaitosrakennuksena Suomessa vuonna 2020.

Inlookilla on useita Joutsenmerkittyjä tuotteita ja lisäksi järjestelmälasiseinien alumiiniprofiileihin käytetään ainoastaan kierrätettyä alumiinia. Tämä ympäristöä huomioiva materiaalivalinta olikin yksi syistä, miksi Inlook valittiin Savilahden kampuksen hankkeeseen. Lisäksi yrityksen ja tekijöiden paikallisuus edesauttoi valintaa, sillä paikallisuus helpottaa projektinhallintaa kaikkien osapuolien näkökulmasta. Inlook tunnetaan alueella myös yhteistyökykyisenä kumppanina, jolta tarvittaessa löytyy joustavuutta sekä ratkaisukeskeisyyttä.

Hetkittäin hanke kysyikin joustavuutta. Työvaiheet kolmessa uudisrakennuksessa osuivat osittain limittäin, jolloin asentajamäärää jouduttiin huomattavasti lisäämään, ja parhaimmillaan kohteessa työskenteli samanaikaisesti lähes 20 asentajaa. Inlookin asennusvaihe kesti noin 1,5 vuotta, minkä lisäksi kohteessa oli muuttuneiden suunnitelmien vuoksi lisätöitä.

Korkeat tilat toivat haastetta sisärakentamiseen

Hankkeen alueellisesti huomattava mittaluokka sekä vaiheiden päällekkäisyys aiheuttivat haasteita myös muille hankkeen osapuolille. Joustavuudestaan ja ammattitaidostaan Inlook sai kuitenkin runsaasti kiitosta.

”Saimme matkan varrella palautetta, että järjestelmälasiseinäasennukset taisivat ollakin niitä harvoja asioita, jotka tässä hankkeessa onnistuivat kerralla. Onhan sellaista mukava kuulla”, naurahtaa Inlookin Kuopion yksikön aluepäällikkö Matti Hiltunen.

Isojen lasiseinäelementtien asennus on haastavaa. Elementit painavat jopa 130 kg kappaleelta ja niiden nostelu ja käsittely on vaativaa. Painavien elementtien lisäksi tilojen korkeus aiheutti haasteita. Alakattoja tehtiin jopa 15 metrin korkeudessa, ja tiloissa olevien ylikulkusiltojen vuoksi korkealle nouseminen oli vaikeaa. Lisäksi tiloissa on runsaasti pilareita ja erilaisia kantavia rakenteita. Asennustyö vaatikin sekä työnjohdolta että asentajilta runsaasti ratkaisukeskeisyyttä. Suunnitelmat elivät vielä työn edetessä.

Inlookin työpäällikkö Harri Pitkänen on tyytyväinen hankkeeseen: ”Nykypäivän koulumaailma kärsii hälyisyydestä. Kun meidän tuotteilla saadaan luotua korkeasti äänieristettyjä, valoisia ja viihtyisiä luokkahuoneita, ollaan tärkeän asian äärellä. Lisäksi luokkahuoneiden akustiikkaan on panostettu ja se näkyy ja kuuluu. Uskon, että näin toimivissa ja viihtyisissä, nykyaikaisissa tiloissa opiskelijoiden on aidosti hyvä olla.”

Rakennuttaja: Savon koulutuskuntayhtymä

Arkkitehti: Arkkitehtitoimisto ON Oy

Pääurakoitsija: YIT Suomi Oy

Valmistumisvuosi: 2022