Savonlinnan pääterveysasema, Savonlinna

Savonlinnan pääterveysasema on Savonlinnassa toimiva julkisen palvelun terveysasema. Uusi terveysasema sijaitsee keskussairaalan yhteydessä, ja sen bruttopinta-ala on runsaat 12 000 neliömetriä. Pääterveysasema valmistui keväällä 2022.

Sujuvaa talotekniikkaa ja näyttäviä pintoja

Inlookin asennustyöt Savonlinnan pääterveysasemalla suoritettiin pääsääntöisesti 4–8 asentajan voimin, ja asennusvaihe kesti 8 kk ajan. Heti hankkeen alkumetreiltä Inlookilla oli mahdollisuus näyttää erityisosaamistaan pohtimalla ja suunnittelemalla sisärakentamisen ratkaisuja, jotka nopeuttivat ja helpottivat sekä asennustyötä että tulevien loppukäyttäjien käyttökohteita. Erilaiset talotekniikkaan liittyvät ratkaisut, kuten ilmanvaihto ja sähkötekniset ratkaisut, on sairaalarakentamisessa viety huippuunsa, ja ne vaativat myös sisärakentamisen ratkaisuilta joustoa ja innovatiivisuutta. Esteetön pääsy talotekniikkaan on ehdoton edellytys, ja sen vuoksi esimerkiksi erilaiset kasettiratkaisut ovat yleistyneet sairaalarakentamisessa.

Terveysaseman huoneiden pinnat toteutettiin metallisilla Axal-kaseteilla, ja sisäkatoissa käytettiin Ewona Acustica -akustiikkalevyjä katon päällä lisäakustiikkana. Hammaslääkäriosaston Axal-kasetteihin tehtiin näyttäviä kuvaprinttejä. Aseman käytävät koostuvat pääosin saranoiduista Hook-On-kaseteista, jotka mahdollistavat helpon pääsyn talotekniikkaan ja siksi ovat erityisen toimivia sairaalahankkeissa. Lisäksi Inlook toimitti ja asensi Gustafsin saarniviilupintaisia Linear Rib -puukipsirimoja aulojen seinäverhouksiin sekä Lautexin saarniviilupintaisia alumiinisia sälekattoja isompiin aulatiloihin. Sisäkattoratkaisu oli hidas ja haastava asentaa, mutta hyvin näyttävä valmistuttuaan.

Lisäksi hanketta haastoivat materiaalien pitkät toimitusajat. Inlookin materiaalimyynti etsi parhaat kumppanit toimituksiin ja näin varmisti materiaalien toimituksen tiukassakin aikataulussa pysyen. Jonkin aikaa materiaaleja säilytettiin rakennustyömaalla sijaitsevassa kontissa asennusta odottamassa tilojen ahtauden vuoksi.

Savonlinnan pääterveysasema eteni pääsääntöisesti sairaalahankkeille tyypillisissä vaiheissa; rungon asennuksen jälkeen asennettiin talotekniikka, mistä edettiin kattojen sulkuun. Tässä työvaiheessa Inlook lisäsi asentajakapasiteettia työmaalla haastavien ja poikkeuksellisten sisäkattoratkaisujen vuoksi.

Asentajan ammattitaito ratkaisee 

”Ilman ammattitaitoisia asentajia ei rakenneta tällaisia hankkeita. Asentajat ovat työn äärellä koko ajan, tuntevat kohteen parhaiten, ja tarjoavat näkemystään sopivimpiin ratkaisuihin. Kun heitä kuuntelee, toimii homma hyvin”, myhäilee Inlookin asennuspäällikkö Usko Räisänen.

Inlook loi hankkeeseen lisäarvoa toimimalla monialaisesti pääurakoitsijan ja rakennuttajan kumppanina kehittäen ja ideoiden mahdollisimman toimivia ratkaisuja, jotka palvelevat niin tilaajaa kuin loppukäyttäjääkin. Asentajien tietotaito ja kokemus, järjestelmällinen suunnittelu sekä tiivis yhteistyö hankkeen eri osapuolten välillä takasivat niin kestävän ja käyttäjäystävällisen terveysaseman kuin hankkeen luovutuksen aikataulussaan.

”Jäi hyvä fiilis kohteesta, kun homma toimi joka suuntaan. Ilman yhteistyötä eri osapuolten välillä emme olisi päässeet näin hyvään ja toimivaan lopputulokseen”, kiteyttää Räisänen.

Rakennuttaja: Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Arkkitehti: Arkkitehtiryhmä Reino Koivula Oy

Pääurakoitsija: Rakennustoimisto K. Tervo Oy

Valmistumisvuosi: 2022