Moderni päiväkoti vastaa kasvavan asuinalueen tarpeisiin

Helsingin yksi suurimmista päiväkodeista rakentui alkuvuodesta 2023 Verkkosaaren uudelle asuinalueelle. Erityisesti terveellisyyttä ja viihtyvyyttä edistävä, modernin joustava päiväkoti on mitoitettu 330 lapselle. Inlook asensi Verkkosaaren Päiväkoti Taapelit -kohteeseen alakatot.

Työt aloitettiin keväällä 2022 ja kohde valmistui joulukuussa 2022. Kohteen pääurakoitsijana toimi Oy Rakennuspartio ja suunnittelijana Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy.

Päiväkoti on suunniteltu tukemaan oppimista ja hyvinvointia moderneilla tavoilla sekä palvelemaan kasvavaa Kalasataman aluetta. Rakennuksen runko koostuu CLT-puuelementeistä, jotka jätettiin sisätiloissa pääosin näkyviksi pinnoiksi. Hiilijalanjäljeltään edullinen massiivipuu tasaa sisäilman lämpötila- ja kosteusvaihteluita sekä antaa rauhoittavan akustisen taustan toiminnalle.

Inlookin puolelta kohteen työnjohdosta vastasi Hemmo Järä. Tuotteiden valinnassa ja työnsuunnittelussa huomioitiin tietysti niin arkkitehtoniset vaatimukset kuin käytettävyyskin, mutta erityisesti Järä korostaa rakennuksen käyttötarpeen huomioimista.

– On tärkeää muistaa, että rakennus on tehty pieniä lapsia, eli meidän tulevaisuuttamme varten. He viettävät siellä paljon aikaa, joten tilan terveellisyys, turvallisuus ja viihtyvyys ovat oleellisessa osassa sen toteutusta, Järä sanoo.

Toiminta-alueiden tilat on suunniteltu joustavan avoimiksi ja selkeän muotoiset toimintatilat tukevat erikokoisten pienryhmien toimintaa. Näin pystytään myös tukemaan yksilöllistä oppimista ryhmien tarpeiden mukaan. Päiväkodissa ei ole perinteisiä käytäviä ja tilat voivat liittyä toisiinsa myös ilman kiinteitä väliseiniä.

Inlook toimitti ja asensi kohteeseen alakattojen puukuitulevyt ja liikuntasalin seinäpinnoille INLOOK LINEAR WP puurimaverhouksen. Kohteen alakattoratkaisun erikoisuutena puukuitulevyt olivat uritettuja.

– Kohteeseen oli tärkeää saada kevyet ja kauniit tuotteet, jotka sopivat myös muuhun rakennustyyliin. Puu on rakennuksen kannalta hyvä materiaali, sillä se on ilmavaa ja se tukee terveellistä sisäilmaa, Järä kertoo.

Siirrettävillä säilytyskalusteilla sekä tilanjakajilla voidaan tiloille luoda useita eri käyttötarkoituksia. Osa tiloista on tehty tehokkaammin äänieristettyinä huoneina, joissa pienten päiväunet onnistuvat helposti. Kaikki sisäkattopinnat on tehty vaimentavina, lattioissa on askelääntä vaimentava pinnoite ja seinäpintoja on verhottu vaimentavilla materiaaleilla.

Sujuva yhteistyö takaa sujuvan projektin

Projektissa erityisen hyvin onnistui eri osapuolten välinen yhteistyö. Inlookin asentajat ja työnjohto toimivat hyvässä yhteistyössä kaikkien projektin osapuolten kanssa ja etenkin yhteistyö Oy Rakennuspartion kanssa sujui jälleen mallikkaasti. Lisäksi työmaan siisteys edesauttoi sujuvaa siirtymää työvaiheesta toiseen.

– Tässä kohteessa moni asia meni nappiin. Yhteistyö ja työsuunnittelu etenkin Rakennuspartion kanssa toimi äärettömän hyvin. Työvaiheet oli suunniteltu hyvin, työmaa pysyi siistinä ja jokainen osapuoli toteutti oman vaiheensa kuten kuuluu, joten seuraava vaihe oli aina sujuvaa toteuttaa, Järä kertoo.

Myös Inlook Akatemia pääsi asentamaan kohteessa alakattoja työpaikkaohjaaja Ismo Leppäsen ohjauksessa.

– Kohteeseen asennettiin lähemmäs 4000 neliötä alakattoa. Työn tekivät hyvällä ohjauksella Inlookin omat asentajat, sekä Akatemian kautta tulleet muutamat opiskelijat. Toteutus onnistui erinomaisesti, summaa Järä.

Arkkitehti: Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy

Pääurakoitsija: Oy Rakennuspartio

Valmistumisvuosi: 2022