Saimaanportin yhtenäiskoulu, Mikkeli

Mikkeliin valmistui kevättalvella 2024 Saimaanportin yhtenäiskoulu, jonka täysin uusiin tiloihin siirtyvät kolmen alakoulun ja yhden yläkoulun oppilaat. Uudessa yhtenäiskoulussa yhdistyvät saumattomasti turvallisuus ja viihtyisyys. Inlook toimitti ja asensi kohteeseen kaikkiaan 12 000 m2 sisäkattotuotteita ja seinäverhouksia. 

Saimaanportin yhtenäiskoulu on paikkakuntalaisille tuttu entisen Urpolan koulun sijainnista, ja suunnittelun sekä rakentamisen aikana koulukeskittymä tunnettiin nimellä Mikkelin eteläinen aluekoulu. Nyt valmistuttuaan Saimaanportin yhtenäiskoulu tarjoaa tämän päivän oppimis- ja työympäristön noin 870 oppilaalle ja noin 100 työntekijälle.  

”Olimme hankkeessa mukana tarjousvaiheesta lähtien, joten tuotteemme ja asennuksemme osattiin huomioida koko suunnitteluprosessin ajan. Todistimme jälleen, että onnistuneeseen projektiin vaikuttaa paljon se, että meiltä on isolla työmaalla työnjohtaja, joka on aktiivisesti mukana, tietää mitä milloinkin tapahtuu ja pitää yhteyttä asentajiin. Sisäkatoista oli oma aikataulunsa eri lohkoille ja kerroksille”, kertoo Inlookin asennuspäällikkö Usko Räisänen. 

Inlook toimitti ja asensi kohteeseen muun muassa Ecophon Advantage -levyjä, hygienialevyjä, Ecophon Super G -levyjä, Ecophon Master -levyjä, Wallpanel-seinäakustoja, ääneneristyslevyjä, INLOOK CLT -monikerroslevyjä sekä Cewood puukuitulevyjä. Inlook työskenteli rakentamisen loppuvaiheessa maaliskuusta marraskuun loppuun asti. Työmaalla oli keskimäärin neljä Inlookin ammattilaista, muutaman kriittisen viikon ajan tiimiä täydennettiin kahdella asentajalla.  

”Saimaanportin yhtenäiskoulu on varsin näyttävä kohde. Kyseessä on niin sanottu hybridikoulu, jossa puuta on myös näkyvissä. Puu on materiaalina sellainen, että se ei anna anteeksi, vaan on osuttava kerralla kohdilleen. Ammattitaitoinen asentajaporukkamme hoitaa työnsä huolella ja perehtyvät kohteeseen ja siellä käytettäviin materiaaleihin”, Usko jatkaa. 

 

Turvallisuus ja viihtyisyys hioutuvat yhteen  

Saimaanportin yhtenäiskoulun oppilaat ovat 1.–9. luokkien ala- ja yläkoululaisia.  

”Turvallisuus oli ehdottomasti ensisijainen kriteerimme kaikessa suunnittelussa. Kouluun tulee voida saapua ja siellä viettää aikaa turvallisesti. Viihtyisyys tulee kriteeristössämme heti toisena. On tutkittua, että oppimistulokset ovat parempia ja henkilökunta motivoituneempaa, kun koulussa viihdytään”, sanoo Saimaanportin yhtenäiskoulun rehtori Susanna Savander. 

Uuden koulun toiminta käynnistyi vaiheittain: hiihtoloman jälkeen sisään astelivat yläkoululaiset ja ensi lukukauden yhtenäiskoulussa aloittavat alakoululaiset, jotka tekevät tutustumiskäyntejä uuteen kouluun tänä keväänä. Lisäksi 100 kuntalaista on päässyt kouluun opastetulle vierailulle katsomaan lopputulosta. Koulun ratkaisut ovat saaneet paljon ihasteluja myös kaupungin asukkailta. Opastetut kierrokset järjestettiin kuntalaisille osana kaupungin syntymäpäiväviikkoa. 

”Akustiikka liittyy turvallisuuteen lisävivahteena. Kun kävi ilmi, että arkkitehti suunnittelee näin upeaa rakennusta, jossa on myös korkeutta, oli ilmiselvää, että myös ääneneristys ja akustiikka ovat niin ikään suunnittelun keskiössä. Mittausten mukaan akustointi on onnistunut varsin hyvin”, kertoo Hanna-Kaisa Pylkkänen, hankkeessa mukana oleva alakoulujen rehtori.   

 

Yhteinen koulurakennus 

Uudet tilat mahdollistavat monimuotoisen ilta- ja viikonloppukäytön niin liikunta- kuin kädentaitotilojen sekä luokkatilojen osalta. Aula- ja näyttämötilat yhdistettynä liikuntasaliin mahdollistavat myös erilaiset esiintymis- ja kokoustapahtumien järjestämisen.    

”Muunneltavuus on tiloissamme tärkeää. Muun muassa ruokala on avointa tilaa ja sitä on mahdollista käyttää muuhun tarkoitukseen ruokailuaikojen ulkopuolella”, Hanna-Kaisa jatkaa. 

Rehtorit näkevät, että uusi koulu on osoitus Mikkelin strategiasta: strategian mukaisesti yhteisöllisyys ja osallisuus ovat olleet osa hanketta koko sen elinkaaren ajan. Rakennushanke pysyi ennalta määritellyissä raameissaan, kuten budjetissa. 

”Rakennuksen toiminnallisuuden onnistuminen testataan varsinaisesti vasta, kun toiminta käynnistyy. Tämä projekti tuntuu äärimmäisen onnistuneelta monen eri alan asiantuntijan yhteisponnistukselta, ja koululla on mielestäni kaikki edellytykset lunastaa sen suuret odotukset”, Susanna summaa.

Rakennuttaja: Mikkelin kaupunki, Tilapalvelut  

Arkkitehti: Lukkaroinen Arkkitehdit Oy

Pääurakoitsija: NCC

Valmistumisvuosi: 2024