Katajanokan laituri – suomalaisen puu­rakenta­misen taidon­näyte valmistuu aidolla ammatti­ylpeydellä

18.1.2024

”On se hienoa olla tässä mukana.”

Näin kertoo Katajanokan Laiturista Inlookin myyntipäällikkö Saku Valtonen. Tähän lauseeseen mahtuu paljon, ja ammattiylpeys kuultaa läpi. Hankkeesta voi aidosti olla näin ylpeä vain silloin, kun oma työ tehdään pieteetillä, laadusta missään tilanteessa tinkimättä.

”Meillä on tunnettuutta alalla ja paljon näyttöjä osaamisesta. Lisäksi Inlook on ihanteellinen kumppani suuriin hankkeisiin, joissa vaaditaan nopeasti joustavia henkilöresursseja ja tarvittaessa paljonkin asentajia kohteeseen kerralla. Olemme myös taloudelliselta kulmalta turvallinen ja luotettava kumppani. Vakavaraisuus on tällä hetkellä tärkeää”, selventää työpäällikkö Ari Loukasmäki syitä Inlookin valintaan hankkeen väliseinäurakointiin.

 

Edistyksellinen ja ympäristön huomioiva toimistorakennus

Inlook on alkuvuodesta 2023 ollut mukana Helsingin Katajanokan keulakuvahankkeessa, Katajanokan Laiturissa. Katajanokan Laituri on työeläkeyhtiö Varman rakennushanke, joka tulee toimimaan mm. Stora Enson pääkonttorina ja Sokotelin hotellina. Kohteesta tulee suomalaisen puurakentamisen taidonnäyte, ja onpa sijaintikin yksi Helsingin näyttävimmistä. Arkkitehtonisesti upea ja edistyksellinen Katajanokan laiturirakennus on saanut inspiraationsa metsästä, ja sen on suunnitellut Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy.

Hankkeen kunnianhimoinen tavoite on rakentaa hiilineutraali toimitilarakennus, jonka tarvitsema energia on tuotettu kokonaan uusiutuvilla energialähteillä. 2024 valmistuvalle rakennukselle tullaan hakemaan vastuullisuusnäkökulmat laajasti huomioiva LEED Platinum -ympäristösertifikaatti. Jo suunnittelussa on otettu huomioon tarvittavat ympäristönäkökulmat, jotka materiaalien lisäksi huomioidaan erityisesti myös logistiikassa.

Inlook toteuttaa Katajanokan Laituriin väliseinäurakoinnin sekä toimittaa kohteeseen Materiaalipalvelut-yksikön kautta mm. metallirankaa, kipsi- ja vanerilevyjä sekä kiinnitystarvikkeita. Lisäksi hankkeen edetessä mukaan on tullut lisätyönä vaativa puuviilukatto-osuus ala-aulaan. Työt alkoivat toimistorakennuksesta ja etenevät hotelliin, ja Inlookin osalta töiden on arvioitu valmistuvan keväällä 2024.

Haasteita ja ratkaisuja

”Me pystytään vastaamaan huutoon ja ollaan joustava kumppani. Inlookin kanssa hanke ei jää kesken”, toteaa Katajanokan Laiturin väliseinätöistä vastaava työnjohtaja Ari Lehtola.

Kova väittämä, mutta monessa hankkeessa jo toteen näytetty. Inlookista on lähes 60 vuoden aikana muodostunut erittäin merkittävä sisärakentamisen tekijä Suomessa ja omalla alallaan luotettavuudesta ja ammattitaidosta tunnettu. Mikään ei tule kuitenkaan ilmaiseksi vaan lopputuloksen ja menestyksen takaa huolellinen valmistautuminen, suunnittelu kaikilla tasoilla sekä luonnollisesti itse asennustyö työmaalla.

”Sekä me itse että asiakas voimme olla varmoja siitä, että tässäkin hankkeessa asiat tehdään loppuun asti. Se on ammattiylpeyttä ja osa Inlookin tapaa toimia”, kuvailee väliseinäurakan laskennasta vastaava työnjohtaja Tuomo Makkonen.

Päiväkohtainen tahtiaikataulu aiheuttaa haasteita Katajanokan Laiturin työmaalla ja tavarantoimituksissa. Täsmätoimitukset vaativat tarkkaa laskentaa eikä päiväkohtainen suunnitelma salli viime hetken materiaali- tai laskennallisia muutoksia. Inlookin asentajia tulee parhaillaan olemaan kohteessa jopa 30 kerralla ja logistisesti haastava sijainti sekä ahdas tontti asettavat haasteita materiaalitoimituksille. Työmaan nokkamiehen Niko Lomakinin mukaan työmaahenkilökunnan joustavuus, ratkaisukeskeisyys ja ammattitaito nousevat tämänkaltaisissa hankkeissa arvoon arvaamattomaan.

”Aina kaikissa hankkeissa tulee haasteita. Ratkaisukeskeisellä suhtautumisella ja hyvällä osaamisella haasteet selätetään.”