Työhyvinvoinnissa suunnitelmallisuus tuo tuloksia

3.3.2020

Työntekijöiden kunto koheni, vaihtuvuus on pientä ja yrityksen maksuluokka laski. Inlookissa on uuden työhyvinvointisuunnitelman avulla saatu nopeasti hyviä tuloksia.

Inlookissa voidaan olla tyytyväisiä. Miesvaltaisessa rakennusalan yrityksessä on onnistuttu nopealla aikataululla jo monessa asiassa. Työntekijät on saatu hyvään fyysiseen kuntoon, sillä kuntotestien perusteella yli 70 prosenttia testeihin osallistuneista on parantanut puolen vuoden sisällä tuloksiaan. Yrityksen vaihtuvuus on tällä hetkellä työvoimasta kilpailevalla alalla pientä. Lisäksi jo nyt on saatu maksuluokkaa alaspäin. Se on tällä hetkellä 2.

Lisää hyviä tuloksia on luvassa. Liiketoiminnan kehityspäällikön Erika Nyberghin mukaan yritys on työhyvinvoinnin jalkauttamisessa vasta alkutaipaleella.

Lähtökohta suunnitelmalliselle työhyvinvoinnin kehittämiselle ei yrityksessä ole ihan helppo. Ensinnäkin yrityksen työ eli sisäkattojen ja seinien asennus vaatii kovaa fyysistä kuntoa. Jalkojen päällä seisotaan lähes koko päivä ja käsiä kurotellaan korkealle. Raskaiden lasiseinien siirtely vaatii puolestaan raakaa lihasvoimaa. Inlookin henkilöstöstä 95 prosenttia on miehiä. Lisäksi asentajat ahertavat työmailla eri puolilla Suomea.

Esimiehet koulutukseen

Inlookin henkilöstöstrategia panostaa ensisijaisesti ennalta ehkäisevään toimintaan, ei ainoastaan sairauden hoitoon.

Inlook toteuttaa henkilöstöstrategiaansa muun muassa kouluttamalla esimiehiään. Ensimmäinen koulutus järjestettiin vuoden 2016 syksyllä. Syksyn 2017 esimieskoulutus puolestaan keskittyi itsensä johtamiseen. Koulutukselle onkin tarvetta, sillä nykyään esimiestyö on ammattimaista, joten tietoa hyvästä johtamista kannattaa päivittää.

Systemaattisen työhyvinvoinnin kypsyttämiä hedelmiä Inlook päässee korjaamaan vuoden kahden päästä. Kehitys on kuitenkin jo nyt oikeansuuntaista.

”Perinteisellä rakennusalalla ei ole helppo muuttaa toimintatapoja. Uskon kuitenkin, että ergonomiapanostukset tuottavat tulosta tulevaisuudessa”, sanoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Erika Nybergh.

Innostavat lajikokeilut

Työhyvinvointia on edistetty myös yhteisellä liikunnalla.

”Tarjoamme kokeiluja eri urheilulajien parissa. Olemme pelanneet kuplafutista ja meloneet. Yksi työntekijämme ehdotti snookeria. Siinä saa hyviä venyttelyliikkeitä”, Nybergh naurahtaa.

Yhteisen liikuntapäivän alussa inlookilaiset tekivät erilaisia kuntotestejä, joista yksi testasi päivittäistä energiatasoa. Puolen vuoden päästä mitatut tulokset hämmästyttivät: yli 70 prosenttia osallistujista oli parantanut tuloksiaan lähtötasosta. Muutama oli lopettanut tupakoinnin, jokunen pudottanut painoaan ja moni aloittanut säännöllisen kuntoilun.

”Leikkimielinen kilpailuhenkisyys on hyvä keino saada miesvaltainen henkilöstö innostumaan liikkumisesta”, Nybergh sanoo. Tärkeintä ei ole tosin paras tulos vaan itsensä voittaminen.

Yhteinen liikunta on innostanut Inlookin johtoa niin, että liikuntapäiviä aiotaan järjestää laajemmaltikin.

Toimiva kokonaisuus on tärkeä

Erika Nybergh siirtyi nykyiseen toimeensa talon sisällä pari vuotta sitten. Uusi toimenkuva sisältää myös HR-asiat. Ensitöikseen Nybergh kilpailutti eläkeyhtiöt. Rakennusalalla on tyypillistä, että eläkesopimukset on tehty usean yhtiön kanssa, mikä lisää muun muassa hallinnollista työtä.

”Halusin toimivan kokonaisuuden ja yhden yhteistyökumppanin, jonka kanssa voisin suunnitella työhyvinvointia”, Nybergh kertoo.

Kumppaniksi valikoitui Ilmarinen. Seuraavaksi Nybergh kilpailutti yhdessä Ilmarisen kanssa työterveyshuollon. Vihdoin toimiva kokonaisuus oli kasassa.

Inlookin tarpeisiin sopivat työhyvinvoinnin osa-alueet löytyivät ”lappupelillä”. Ne ovat: arki sujuvaksi, hyvällä johtamisella tulosta, terveenä eläkkeelle ja sisäinen viestintä.

”Haluamme, että työntekijät pääsevät jokaisen työpäivän jälkeen terveenä kotiin, tapaturmia tai työperäisiä vaivoja ei synny ja eläkkeelle siirrytään terveenä”, Nybergh selventää.

Fyysisen työn tekijöiden on tärkeää huolehtia siitä, että kehon energia ei ehdy kokonaan työn teossa.

”Alalla on hyvä palkkataso. Työssä halutaan pysyä ja se edellyttää, että kunnon on pysyttävä hyvänä”, Nybergh sanoo.

Viisi syytä laatia työhyvinvointisuunnitelma

  1. Saat systemaattisen toiminnan avulla työhösi punaisen langan.
  2. Opit priorisoimaan. Tiedät, mistä aloittaa ja miten jatkaa.
  3. Opit seuraamaan mittareita, esimerkiksi työterveyshuollon kustannusrakennetta ja tapaturmataajuutta.
  4. Parannat tietoisuutta omasta ja muiden terveydestä.
  5. Opit näkemään esimiestyön tärkeyden ja voit muuttaa yrityskulttuuria.